Atelier de pictură icoane pe sticlă

icoaneElementul simbolic al credinţei ţărăneşti este reprezentat de nelipsita icoană pe sticlă, aşezată între cele două ferestre ale "casei mari", împodobită cu ştergarul ales în război. Aflată obligatoriu pe peretele de răsărit, icoana a avut menirea de a-l aduce pe Dumnezeu şi întregul sobor de sfinţi în viaţa cotidiana a ţăranului român.
În cadrul atelierului de icoane pe sticlă organizat la Muzeul de Etnografie, copiii au reuşit să deprindă câteva din tainele picturii ţăraneşti pe sticlă. Paşii le-au fost îndrumaţi cu multă răbdare şi dăruire de creatoarea populară Dorina Dutkay. Pentru a realiza fiecare icoana copiii au folosit „izvoadele", tipare desenate pe hârtie, după icoane vechi. Mai întâi au trasat pe suprafaţa sticlei liniile de contur, desenul interior, folosind tuş negru la fel cum în trecut se utiliza pana de gâscă sau pensula din păr moale. După realizarea desenului, s-au aplicat culorile; copiii au învăţat cum se prepară aceste culori, cum se poate desăvârşi armonia culorilor pentru a respecta canoanele iconografiei. Ei au aflat care este ineditul şi particularitatea picturii pe sticlă, anume, aplicarea straturilor picturale în succesiune inversă, pe una din feţele sticlei, care prin aceasta utilizare devine „dosul" picturii.
Icoanele pe sticlă realizate de micuţii iconari în cadrul atelierului au surprins printr-o tematică variată: Maica Domnului cu Pruncul, Învierea Domnului, Sfânta Paraschiva, Arhanghelul Mihail, Iisus cu crucea, Răstignirea Domnului. Talentul şi migala cu care au fost lucrate, vorbesc despre aceşti copii, îi reprezintă.

Program de vizitare

IARNA

- Marti - Duminica 9.00- 17.00
- Luni - INCHIS

VARA

- Marti - Duminica 10.00- 18.00
- Luni - INCHIS

Tarif de intrare

  • Adulti: 5 RON
  • Pensionari : 3 RON
  • Elevi/studenti : 2 RON