Atelier de ţesut şi confecţionat păpuşi

papusiPornind de la ideea expoziţiei de baza "Patrimoniul Textil" care tratează meşteşugul ţesutului, elevii au avut ocazia să descopere o parte din secretele acestuia. După ce au aflat lungul drum pe care trebuie să-l parcurgă firul textil din stadiul de materie primă până în acela de produs finit, folosit în gospodăria ţărănească în decorarea interiorului casei sau ca piesă a costumului popular, copiii au trecut la aplicarea practică a ţesutului, sub îndrumarea creatoarei Czimbor Izabella.

O formă arhaică a războiului de ţesut a fost chinteleul, pe care se realizau bete înguste aplicate la partea inferioară a catrinţei roşii. Folosind tehnica de lucru a războiului de ţesut, ce constă în îmbinarea firelor de urzeală cu cele de bateală, copiii au încercat să realizeze, cu ajutorul unor coşuri din nuiele împletite, bete decorate cu vărgi simple obţinute prin alternarea culorilor, în tehnica ţesutului în două iţe. Urzeala îngustă se montează pe gura coşului trecută în prealabil prin spată. Băteala se introduce cu acul de cusut pentru ţeserea modelului imitând decorul ţesăturilor din expoziţie. Chiar dacă betele realizate de copii nu au aceeaşi utilitate, ei au fost încântaţi să descopere farmecul acestui meşteşug.  
La atelierul de confecţionat păpuşi s-au realizat păpuşi de mărimea unui deget. Pentru confecţionarea lor s-a folosit material textil de tip „jersé” pentru faţă, de tip stofă, pentru trup şi fire colorate pentru păr. Mai întâi copiii au decupat şablonul din carton pentru trupul păpuşii, au trasat conturul pe pânză, l-au decupat şi mai apoi au asamblat părţile cu acul si aţa de bumbac, în tehnica „feston”. Capul, pentru care   s-a folosit un petec de material tip „jersé” umplut cu melană, l-au unit cu trupul. Restul detaliilor – ochii, nasul şi gura – au fost cusute cu acul şi aţa colorată.
Micii meşteri de păpuşi au lucrat cu plăcere, fiecare întâlnire cu meşterul popular fiind o experienţă unică şi aşteptată cu nerăbdare.

 

Program de vizitare

IARNA

- Marti - Duminica 9.00- 17.00
- Luni - INCHIS

VARA

- Marti - Duminica 10.00- 18.00
- Luni - INCHIS

Tarif de intrare

  • Adulti: 5 RON
  • Pensionari : 3 RON
  • Elevi/studenti : 2 RON