Atelier de crestături în lemn

crestaturiÎn cadrul atelierului de crestături în lemn, desfăşurat la Muzeul Etnografic din Săcele, la care a participat Liceul „Zajzoni Rab Istvan", tinerii au făcut primii paşi în arta decorării lemnului sub îndrumarea atentă şi plină de răbdare a meşterului popular Carol Csukas.

Prin tehnica tăierii puţin adânci în masa lemnoasă pe care ddecorul era deja trasat în creion, ei au realizat la început motive florale simple.
Dobândind îndemânare şi siguranţă micuţii meşteri au sculptat motive decorative fitomorfe, mai complicate, precum „laleaua" şi au realizat obiecte cu funcţie practică: suporturi pentru chibrituri, suporturi pentru chei.
În timpul desfăşurării acestui atelier în muzeu copii au putut viziona şi filme documentare care completează informaţiile cu privire la obiectele prezente în expoziţii şi la tradiţiile locale (de exemplu „Încondeierea ouălor la ceangăii din Săcele", „Teascul de presat dimia", „Stâna tradiţională" „Ultima ştergăreasă din Purcăreni", „Măcinicii", „Piua cu ciocane din Tărlungeni" etc).
Activităţile pedagogice desfăşurate în muzeu sunt o modalitate importantă de conştientizare de către elevi a patrimoniului cultural, acesta fiind nu numai un loc de relaxare şi de petrecere utilă a timpului liber ci şi o modalitate de dezvoltare a propriei personalităţi.

 

Program de vizitare

IARNA

- Marti - Duminica 9.00- 17.00
- Luni - INCHIS

VARA

- Marti - Duminica 10.00- 18.00
- Luni - INCHIS

Tarif de intrare

  • Adulti: 5 RON
  • Pensionari : 3 RON
  • Elevi/studenti : 2 RON