"Măcinici"

Atelier de preparare a ''măcinicilor'' la Muzeul Etnografic Săcele cu ocazia sărbătorii crestine acelor 40 de Sfinţi Mucenici

macinici_2În calendarul popular românesc, în cadrul sărbătorilor cu dată fixă, ziua de 9 martie are o dublă semnificaţie: celebrarea echinocţiului de primăvară, ce marca începutul anului agrar, hotarul dintre iarnă şi vară şi sărbătorirea celor 40 de Sfinţi Mucenici din calendarul bisericesc creştin. Conform unei legende, în vremea Imperiului Roman, 40 de soldaţi au fost sacrificaţi de Împaratul Licinius pentru că se declaraseră creştini. Ei au fost pedepsiţi să stea o noapte întreagă dezbrăcaţi într-un lac îngheţat. Mama unuia dintre ei a stat toată noaptea şi i-a încurajat, împărţindu-le pâine cu miere şi nucă. În toate zonele etnografice ale României era obiceiul ca de 9 martie să se facă diferite copturi în forma de om, albină, pasăre, colac. În Ţara Bârsei se făceau din aluat colăcei în forma cifrei opt care se fierbeau în apă îndulcita cu nucă, numiţi măcinicii.

macinici_1

Muzeul Etnografic Săcele are plăcerea să vă invite marţi, 9 martie 2010, ora 10 la sediul muzeului nostru din Săcele, Bd. Braşovului nr.153, unde va avea loc o demonstraţie de preparare a măcinicilor la care vor participa elevi de la  Şcoala Generală nr.4 Săcele, prof. Minodora Duru.

 

 

Program de vizitare

IARNA

- Marti - Duminica 9.00- 17.00
- Luni - INCHIS

VARA

- Marti - Duminica 10.00- 18.00
- Luni - INCHIS

Tarif de intrare

  • Adulti: 5 RON
  • Pensionari : 3 RON
  • Elevi/studenti : 2 RON