Expoziţia "Icoane pe sticlă din Transilvania"

afis_icoane_Page_1Icoanele pe sticlă din Transilvania se constituie – prin sugestiva lor forţă de evocare a mentalităţii tradiţionale a satului românesc – într-un adevărat document de interpretare folclorică a creştinismului în care se regăsesc trăsăturile ortodoxe ale celui mai vechi popor creştin din această parte a Europei.

Cele peste 500 icoane care constituie o importantă colecţie a Muzeului de Etnografie din Braşov favorizează restituirea lor marelui public prin organizarea periodică de expoziţii permanente sau temporare. Intenţia noastră de a evoca un mediu cultural transilvănean, reacţii şi atitudini etnice dar în egală măsură un mesaj estetic de profundă originalitate, aşa cum este receptat de sensibilitatea omului contemporan.

Atelierul de pictură pe sticlă de la Mănăstirea Brâncoveanu

Părintele Timotei Tohăneanu (1915 - 2000) este cel care a iniţiat şi condus atelierul de pictură pe sticlă din Mănăstirea Brâncoveanu, creând o adevărată şcoală care a determinat afirmarea mănăstirii pe plan intern, dar mai ales pe cel internaţional.

Între anii 1958 – 1965 la început, părintele Timotei a reprodus icoane vechi ale zugravilor din Arpaş, Cârţişoara, Scheii Braşovului; în această perioadă ia naştere atelierul de pictură, unde acesta reia vechea tradiţie a meşterilor zugravi, atelier care cu timpul va deveni o autentică şcoală de pictură continuată de ucenicii părintelui ierodiaconii Calinic Morar, Ieronim Coldea, monahii Modest Moldovan, Siluan Bratu etc.

Primele expoziţii personale au fost organizate la Braşov (1970) la Cluj Napoca, Bucureşti.
Adevărata consacrare şi recunoaşterea talentului artistic au loc pe plan internaţional, unde icoanele părintelui Timotei s-a bucurat de o largă apreciere.

Prima expoziţie a fost organizată in Elveţia (Lugano), (Zürich), Suedia, Germania, Anglia, SUA.

Părintele Calinic, unul dintre ucenicii părintelui Timotei, continuă tradiţia picturii pe sticlă, fiind cel care îi ia locul în fruntea atelierului şcoală şi organizează o serie de expoziţii în Germaniafis_icoane_Page_1a, Belgia, Italia, Austria şi Franţa. Tot părintele Calinic pictează icoane prăznicar pe lemn, icoane pentru tâmple de biserică, epitafuri pe pânză şi chiar scene în frescă după o tehnică pe care şi-a însuşit-o în mai multe stadii de pregătire la Sf. Munte Athos.

O preocupare tot mai frecventă în ultima perioadă a atelierului de pictură este pictarea pe suport metalic a chipului Domnului Iisus Hristos răstignit pentru troiţe din lemn, troiţe pe care le întâlneşti mai la tot pasul, pe marginea drumului, la intersecţii, la porţi şi în curţile caselor din Ţara Făgăraşului.

În plus, tinerii cu talent artistic pot face un stadiu de pregătire în atelierul de aici pentru a deprinde tehnicile picturii pe sticlă şi a se familiariza cu stilul de pictură de la Sâmbăta.

Printre preocupările cele mai noi este şi amenajarea unui nou atelier – expoziţie, deschis vizitatorilor interesaţi în cunoaştrea tehnicii de pictură icoane pe sticlă.

Program de vizitare

IARNA

- Marti - Duminica 9.00- 17.00
- Luni - INCHIS

VARA

- Marti - Duminica 10.00- 18.00
- Luni - INCHIS

Tarif de intrare

  • Adulti: 5 RON
  • Pensionari : 3 RON
  • Elevi/studenti : 2 RON