Copiii învaţă meşteşuguri tradiţionale

3_MediumMuzeul de Etnografie Braşov a organizat în perioada anului şcolar vizite tematice şi ateliere pedagogice destinate copiilor din ciclul gimnazial, cu scopul îmbunătăţirii relaţiei muzeu - şcoală şi consolidării importanţei muzeelor ca resurse educaţionale care să faciliteze învăţatul. Atelierele se desfăşoară ca o alternativă la orele de desen, activităţi practice şi ştiinţe, încercând să orienteze elevii spre domenii de activitate conexe profilului şcolilor de provenienţă.  
 

Prin latura cultural - educativă muzeul mijloceşte procesul de învăţare în sensul formării şi educării creativităţii, a simţului estetic, precum şi conturarea unor abilităţi practice. Sub îndrumarea unor meşteri populari copiii pătrund în universul meşteşugurilor tradiţionale româneşti, încercând să aprofundeze tehnici şi operaţii specifice vechilor tradiţii: încondeierea ouălor de Paşti, pictura icoanelor pe sticlă, crestarea lemnului, ţesutul şi cusutul.
Anul acesta muzeul a iniţiat în preajma sărbătorilor de iarnă întâlniri cu scopul învăţării unor colinde din Ţara Făgăraşului,  acestea având un real succes la serbările şi concursurile şcolare. Ziua de 9 martie a însemnat sărbătorirea celor 40 de Sfinţi Mucenici din calendarul bisericesc creştin. Cu această ocazie, la sediul muzeului din Săcele, elevi de la Şcoala Generală nr. 4,  coordonaţi de specialişti ai muzeului, au învăţat tehnica de preparare a „măcinicilor”.
Seria de activităţi educative s-a finalizat în data de 9 iunie ora 12.00, la Muzeul de Etnografie din Bld. Eroilor nr. 21 A, prin vernisajul expoziţiei „Copiii învaţă meşteşuguri tradiţionale – ediţia a VI-a”, prin care s-au pus în valoare creaţiile copiilor de la şcoli generale din Braşov şi Săcele: icoane pe sticlă, ţesături, obiecte din lemn crestate cu motive tradiţionale, ouă încondeiate, păpuşi, desene, toate fiind realizate cu multă pasiune sub îndrumarea unor meşteri populari în cadrul atelierelor practice din cele trei filiale muzeale: Muzeul de Etnografie Braşov, Muzeul Civilizaţiei Urbane, Muzeul Etnografic Săcele. Expoziţia a fost deschisă pâna în data de 15 iunie.
 
Muzeul de Etnografie Braşov :: www.etnobrasov.ro Muzeul de Etnografie Braşov :: www.etnobrasov.ro Muzeul de Etnografie Braşov :: www.etnobrasov.ro Muzeul de Etnografie Braşov :: www.etnobrasov.ro Muzeul de Etnografie Braşov :: www.etnobrasov.ro Muzeul de Etnografie Braşov :: www.etnobrasov.ro

Program de vizitare

IARNA

- Marti - Duminica 9.00- 17.00
- Luni - INCHIS

VARA

- Marti - Duminica 10.00- 18.00
- Luni - INCHIS

Tarif de intrare

  • Adulti: 5 RON
  • Pensionari : 3 RON
  • Elevi/studenti : 2 RON