Expozitia "Scheieni si albumul lor de familie (III)"

DSC_4238a_CustomExpoziţia “Şcheieni şi albumul lor de familie” (III) evidenţiază importanţa unor elite ale Braşovului care au avut legatură cu Şcheiul,  prin origine sau preocupări.
Ideea de a arăta imaginea Şcheiului, odată o comunitate rurală românească, profund tradiţională şi tendinţa de integrare în lumea urbană, prin comportament, cultură şi educaţie, este ilustrată de figura complexă a artistului şi evocatorului şcheienilor, prof. Eugen Moga.

Albumul de familie ne introduce în viaţa Şcheiului interbelic, cu episoade din familiile Mâzgăreanu şi Vlaicu, prezente în comunitatea locală ca fervenţi promotori ai identităţii locale.
Eugen Moga se confirmă ca fiind un urmaş strălucit care se preocupă continuu cu talent artistic şi scriitoricesc de recuperarea locurilor (troiţe, mori), a dialectului şi spiritului şcheienilor în ansamblu, care completează tabloul acestei comunităţi.
Expoziţia continuă  aceasta serie a  modelelor stralucite care  au ramas inca in memoria afectiva a locului fiind redate publicului pe tot parcursul anului 2010.

Element de modernitate în viaţa Scheiului

Tradiţiile străvechi ale şcheienilor au fost promovate de activităţile comunitare ale ASTREI în perioada interbelică, într-un mod paradoxal. Spre exemplu, costumul original al femeii din Şcheii Braşovului, compus din „sumnă”, „lăibărică” din mătase brocată, ie din tüll şi maramă din borangic, este înlocuit de elita locală la manifestările ASTREI de „costume naţionale” din zone puternic româneşti ca: Argeş, Muscel, Banat etc.
Exemplul indică fenomenul emancipat interbelic al folclorismului românesc pe care l-au adoptat şi şcheienii în epocă.
 
Muzeul de Etnografie Braşov :: www.etnobrasov.ro Muzeul de Etnografie Braşov :: www.etnobrasov.ro Muzeul de Etnografie Braşov :: www.etnobrasov.ro Muzeul de Etnografie Braşov :: www.etnobrasov.ro

Program de vizitare

IARNA

- Marti - Duminica 9.00- 17.00
- Luni - INCHIS

VARA

- Marti - Duminica 10.00- 18.00
- Luni - INCHIS

Tarif de intrare

  • Adulti: 5 RON
  • Pensionari : 3 RON
  • Elevi/studenti : 2 RON