Expoziţia Noi şi ceilalţi în litografii de epocă

noi_si_ceilalti_in_litografii_00NOI şi CEILALŢI

Expoziţia Noi şi ceilalţi în litografii de epocă deschisă, în perioada martie-mai 2011, la Muzeul Civilizaţiei Urbane se înscrie într-o tematică bine definită, aceea de cunoaştere şi reprezentare a unui areal cultural cu o specificitate distinctă care este sud-estul Europei.

Expunerea ilustrează reprezentarea vizuală a artiştilor străini, originari din Vest, a acestui Est european exotic şi necunoscut, pentru societatea occidentală din acea vreme. Orientul turcesc, Levantul creştin, răsăritul fascinant a fost imortalizat de desenatori şi litografi dintre care amintim doar doi cunoscuţi, germanul Ludwig Rohboch şi francezul Dieudonne Auguste Lancelot, prezenţi în cadrul expunerii.

noi_si_ceilalti_in_litografii_03Noi, românii, suntem surprinşi în diferite ipostaze: chemători la nunta, ţărani, păstori, oameni în costumele lor identitare, care se deosebesc de Ceilalţi, în ciuda trăsăturilor comune datorită convieţuirii şi nivelului societăţii din această regiune întinsă geografic. Ceilalţi de lângă Noi, ruteni, saşi transilvăneni sau maghiari şi mai departe croaţi, slavoni polonezi, ruşi sunt prezentaţi de aceşti artişti fideli realităţii pe care o descriu cu o minuţie excepţională.

Expoziţia transmite un mesaj despre conştiinţa de sine a unui teritoriu, Sud-Estul Europei, despre interesul pentru el a unor sensibilităţi artistice din secolul XIX care l-au imortalizat sporindu-i valoarea culturală originală.

Program de vizitare

IARNA

- Marti - Duminica 9.00- 17.00
- Luni - INCHIS

VARA

- Marti - Duminica 10.00- 18.00
- Luni - INCHIS

Tarif de intrare

  • Adulti: 5 RON
  • Pensionari : 3 RON
  • Elevi/studenti : 2 RON