Copiii învaţă meşteşuguri tradiţionale

1ee894c699

Cu scopul îmbunătăţirii relaţiei muzeu-şcoală şi consolidării importanţei muzeelor ca resurse educaţionale care să faciliteze învăţatul, Muzeul de Etnografie Braşov organizează în cursul anului şcolar vizite tematice şi ateliere pedagogice cu caracter practic destinate copiilor din ciclul primar şi gimnazial.

Atelierele, bazate pe conţinutul expoziţiilor se desfăşoară ca o alternativă la orele de desen şi activităţi practice urmărind dezvoltarea unor deprinderi creatoare şi întelegerea obiectelor din muzeu.4de2295afe Astfel, sub îndrumarea unor meşteri populari, copiii de vârstă şcolară sunt puşi în postura de creatori încercând să aprofundeze tehnici şi operaţii specifice vechilor meştesuguri, ca modelarea lutului, încondeierea ouălor, pictura pe sticlă, crestarea lemnului, decorarea ţesăturilor, toate acestea concretizându-se într-o experienţă educativă unică.

 

Atelier de modelare a lutului

lutulMeşteşugul prelucrării lutului a ocupat un rol important nu numai în viaţa de zi cu zi, împlinind cele mai variate trebuinţe, dar şi în împodobirea caselor ţărăneşti.

Citeşte mai mult: Atelier de modelare a lutului

   

Arta încondeierii ouălor

incondeiereArta încondeierii ouălor, obicei de origine precreştină, a fost practicat de locuitorii din Ţara Bârsei indiferent de originea lor etnică: români, saşi, maghiari.

Citeşte mai mult: Arta încondeierii ouălor

   

Atelierul "Copiii descoperă tradiţiile prin desen"

desenPornind de la ideea că Muzeul de Etnografie Braşov este deţinătorul unui patrimoniu cultural etnografic valoros, transmiterea acestuia la nivelul de percepţie al copiilor de şcoală generală se poate realiza într-un mod util şi plăcut atelierul aplicativ denumit „Copiii descoperă tradiţiile prin desen" care să se desfăşoare atât în cadrul muzeului din Braşov cât şi la Muzeul Etnografic Săcele.

Citeşte mai mult: Atelierul "Copiii descoperă tradiţiile prin desen"

   

Atelier de pictură icoane pe sticlă

icoaneElementul simbolic al credinţei ţărăneşti este reprezentat de nelipsita icoană pe sticlă, aşezată între cele două ferestre ale "casei mari", împodobită cu ştergarul ales în război. Aflată obligatoriu pe peretele de răsărit, icoana a avut menirea de a-l aduce pe Dumnezeu şi întregul sobor de sfinţi în viaţa cotidiana a ţăranului român.

Citeşte mai mult: Atelier de pictură icoane pe sticlă

   

Atelier de ţesut şi confecţionat păpuşi

papusiPornind de la ideea expoziţiei de baza "Patrimoniul Textil" care tratează meşteşugul ţesutului, elevii au avut ocazia să descopere o parte din secretele acestuia. După ce au aflat lungul drum pe care trebuie să-l parcurgă firul textil din stadiul de materie primă până în acela de produs finit, folosit în gospodăria ţărănească în decorarea interiorului casei sau ca piesă a costumului popular, copiii au trecut la aplicarea practică a ţesutului, sub îndrumarea creatoarei Czimbor Izabella.

Citeşte mai mult: Atelier de ţesut şi confecţionat păpuşi

   

Atelier de crestături în lemn

crestaturiÎn cadrul atelierului de crestături în lemn, desfăşurat la Muzeul Etnografic din Săcele, la care a participat Liceul „Zajzoni Rab Istvan", tinerii au făcut primii paşi în arta decorării lemnului sub îndrumarea atentă şi plină de răbdare a meşterului popular Carol Csukas.

Citeşte mai mult: Atelier de crestături în lemn

   

Maratonul basmelor populare maghiare

maratonul_basmelorÎn data de 16 mai 2009 Muzeul Etnografic Săcele a fost gazda acţiunii intitulate “Maratonul basmelor populare ceangăieşti”, organizată de Asociaţia Culturală Maghiară din cele Şapte Sate şi Liceul “Zajzoni Rab István” din Săcele, coordonată de domnul profesor Gyula Hochbauer şi cu sprijinul cadrelor didactice Simon Ildikó, Benedek Andir Erzsébet, Kovács Enikő, Szén Ibolya, Regman Zsuzsanna,  Buna Enikő, Csáka Mária, Kőpe Ilona.

Citeşte mai mult: Maratonul basmelor populare maghiare

   

Program de vizitare

IARNA

- Marti - Duminica 9.00- 17.00
- Luni - INCHIS

VARA

- Marti - Duminica 10.00- 18.00
- Luni - INCHIS

Tarif de intrare

  • Adulti: 5 RON
  • Pensionari : 3 RON
  • Elevi/studenti : 2 RON