Publicaţii
etno.braşov.ro – percepţii, medii culturale, comunicare. Pe urmele eroilor noştri, nr.9/2017-2018
Discursul ritual și costumul tradițional din sud-estul Transilvaniei
Sașii transilvăneni despre ei înșiși / Die Siebenbürger Sachsen über sich selbst
Volumul II din cadrul seriei intitulată Sașii transilvăneni despre ei înșiși continuă traseul valorificărilor editoriale cuprinse în conținutul proiectului de cercetare în satele săsești. Programul a avut o mare amplitudine pe parcursul celor 15 ani privind documentarea acestor sate depopulate care au format o zonă compactă în sud-estul Transilvaniei. Caracterul de urgență al cercetării prin plecarea masivă a sașilor transilvăneni în Germania i-a obligat pe cercetători să dea o mare importanță documentelor primare, preluate de la sursă directă: interviurile realizate cu sașii din fiecare localitate au devenit deja un fond valoros de arhivă pentru generațiile viitoare.
Sașii transilvăneni despre ei înșiși / Die Siebenbürger Sachsen über sich selbst
Kronstädter Schultraditionen. ”Coetus Honteri” am Johannes Honterus Gymnasium und ”Comanda” am Andrei Șaguna Lyzeum
Das Siebenbürgische Glas im 17. und 18. Jahrhundert. Technische Lösungen, künstlerische Tendenzen
Sticla transilvăneană sec. XVII-XIX
Catalogul Sticla transilvăneana in sec. XVII - XIX reflectă cercetările asupra sticlei transilvănene evidențiind-se centrele specializate în prelucrarea acesteia. Sunt menționate atelierele de sticlă şi producția lor, evoluția formelor, a tehnicilor și a modalităților de ornamentare. Catalogul are rezumat în limba engleză.
Disponibil la Muzeul de Etnografie Brașov
Muzeul de Etnografie Brașov
Ghidul Muzeului de Etnografie Braşov şi-a propus să ofere publicului o imagine de sinteză, de evocare a lumii rurale tradiţionale care a existat timp de trei secole (sec. XVIII - sec. XX) în partea de sud - est a Transilvaniei. Cele patru secţiuni ale ghidului urmăresc configuraţia tematică a Muzeului de Etnografie Braşov (expoziţia permanentă de artă populară, Muzeul Etnografic Săcele, Muzeul Etnografic "Gh. Cernea" Rupea, Muzeul Civilizaţiei Medievale), ilustrând totodată nota specifică a zonelor pe care le reprezintă. Ghidul are rezumate în limbile engleză, franceză şi germană.
etno.brasov.ro
Al treilea numar al revistei de specialitate a fost dedicata proiectului național de cercetare „ Sate contemporane din România - deschideri spre Europa ” si cuprinde rapoarte de cercetare preliminare, materiale documentare primare, rezultate ale muncii de teren în localitățile Mândra si Șercaia.
Agenda proiectelor si acțiunilor culturale 2005/2006 ale Muzeului si Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale este prezentata în volumul respectiv.
etno.brasov.ro - percepții, medii culturale, comunicare
Profesorul Dimitrie Gusti în memoria Drăguşului
Junii Braşovului şi albumul lor de familie
Jocul Borița, obicei de Crăciun la ceangăii din zona Săcele
Mapa cu vederi "Jocul Boriţa, obicei de Crăciun la ceangăii din zona Săcele" prezintă, prin intermediul fotografiilor cu explicații în limba română şi maghiară, recuzita ritualică şi secvențe de ceremonial din cadrul obiceiului Jocul Boriţa, unul din elementele ce definesc identitatea ceangăilor săceleni.
Mapa expoziţiei temporare ”Profesorul Dimitrie Gusti în memoria Drăguşului”
Mapa expoziției temporare ”Profesorul Dimitrie Gusti în memoria Drăguşului” cuprinde fotografii realizate în campaniile de cercetare ale Școlii Sociologice de la București efectuate în satul Drăguș în 1929, 1932, 1937 și mărturii contemporane ale Drăgușenilor. Întreaga acțiune a fost concepută pentru a recupera memoria unui sat, amintirile şi reflectările legate de evenimente semnificative pentru această comunitate rurală.
Vă recomandăm și CD-ul ”Profesorul Dimitrie Gusti în memoria Drăguşului”
Disponibilă numai la Muzeul de Etnografie Brașov
Civilizația pâinii. Ritualuri agricole din sudul Transilvaniei
Mapa expoziției temporare "Civilizația Pâinii. Practici și ritualuri agrare din sudul Transilvaniei" prezintă prin intermediul fotografiilor document și a textelor explicative practicile și ritualurile agrare din sudul Transilvaniei, subliniind alături de expoziție rolul determinant al culturii grâului în contextul vieții rurale.
Disponibilă numai la Muzeul de Etnografie Brașov
Pliantul Muzeului Etnografic Săcele
* Publicațiile se pot achizitiona numai de la sediile muzeelor